Maailma muuttuu ja vertaistuki sen mukana: Vertaistuki ulottuvillasi

Päihdeongelmista toipumisessa vertaistuki on jo pitkään ollut keskeinen elementti. Ammattilaisia kohtaan on paljon odotuksia. Päihdeongelmasta toipumisessa kyse on kuitenkin laajemmasta asiasta, kuin päihteiden käytön lopettamisesta. Kyse on ihmisen elämän kokonaisuudesta, johon kuuluu esimerkiksi kokemus itsestä, ihmissuhteet, toimijuus, toivo ja tulevaisuususko. Tällaiseen elämänkokonaisuuteen ammattilainen tuo pienen osan omaa asiantuntijuuttaan sekä mahdollistaa palvelujen saamisen siinä mittakaavassa ja muodossa, kuin ne ovat saatavilla. Toipuminen tapahtuu kuitenkin pääasiassa palvelujen ulkopuolella, kuten elämäkin.

Vertaistuesta puhuttaessa ajatukset kohdistuvat yleensä populaarikulttuurin kuvaukseen vertaistuesta, kuten vertaistukiryhmiin, joissa istutaan ringissä ja puidaan päihteidenkäyttöä ja todetaan ääneen oma addiktio tai alkoholismi. Vertaistuen mielikuvat vaativatkin ravistelua. Etenkin Helsingissä vertaistuesta on valtavan laaja tarjonta. On Helsingin A-kilta Malmilla, Stop huumeille Ry Pasilassa, Raittila Alppiharjussa ja kymmeniä erilaisia NA- ja AA-ryhmiä varhaisesta aamusta iltamyöhään. Tämä on vain pieni osa sitä moninaista vertaistukea, joka päivittäin toimii yhteisöinä toinen toistaan tukien kohti mielekästä ja oman näköistä päihteetöntä elämää.

Kuvassa näkyy joukko ihmisiä seisomassa vierekkäin mäen päällä. Ihmiset erottuvat vain tummina siluetteina ja heidän takaansa näkyy nouseva aurinko.

Vertaistukea on myös verkossa ja erityisesti sosiaalinen media tarjoaa vielä osin salattujakin vertaistuen maailmoja. Yhä useampi ihminen jakaa omaa toipumisen kokemustaan avoimesti eri alustoilla ja valottaa omaa sisäistä maailmaansa, jotta joku toinen voisi saada avun. Myös vertaistukiryhmiä järjestetään etäyhteyksin, mutta yhä enemmän vertaistukea voi saada blogien ja videoiden kautta. Saadakseen vertaistukea ei siis ole ensimmäiseksi pakko rohkaistua tapaamisiin kasvotusten. TikTok tuntee tunnisteen sober tiktok. Instagramissa omia videoitaan ja livejä pitävät lukuisat eri toimijat, esimerkiksi Stop huumeille ry:n Joonas päivittää säännöllisesti kokemustietoa yhdistyksen somessa. Ammattilaisen näkökulmaa toipumiskeskusteluun ja edukaatioon tuovat esimerkiksi Terapeutti-Ville ja Lääkäri-Atte. Oma kokemus ja toivon näkökulma tulee näytölle osoitteessa Kimalle.fi

Mikäli ajatus fyysisesti vertaistukiryhmään menemisestä ahdistaa, voisiko ajatella ryhmään osallistumista Zoomin kautta? Entä jos vuorovaikutus muiden toipujien kanssa tuntuu vielä kovin kaukaiselta, olisiko mahdollista käyttää somen selailuaikaa toisten toipumistarinoita kuunnellen tai lukien?

Mitä vertaistuki sitten tuo? Se luo toivoa, samaistumista, ymmärrystä omalle tilanteelle. Ammattilaisten mahdollistama apu ja tuki on joskus äärimmäisen tärkeää, mutta se ei tule kotiin saakka. Nykypäivän ihminen voi viettää somessa tunteja päivässä, jolloin vertaistuki on kirjaimellisesti yhden klikkauksen päässä. Vaikka vertaistuki usein liitetään vastavuoroisuuteen (mm. Kotovirta 2009), voi vertaistuen ymmärtää myös tiedon saamisena ja samaistumisen kokemuksena. Mikä tahansa vertaistuellinen toiminta tai kokemus on merkityksellinen.

Somessa tai verkossa tapahtuva vertaistuki on lähellä, eikä se aluksi vaadi kuin uteliasta mieltä. Se voi myös sytyttää halun lähteä katsomaan, keitä ruudun toisella puolella olevat ihmiset ovat. Esimerkiksi omaan käsityö- tai liikuntaharrastukseen voi saada toipumista tukevan lisäkerroksen harrastamalla yhdessä muiden toipujien kanssa. Kokemus paikasta tai ryhmästä, jossa voi tuntea itsensä hyväksytyksi, osalliseksi ja johonkin kuuluvaksi, on eheyttävä. Kuulumisen kokemus on olennainen hyvinvointitekijä. Oman toimijuuden vahvistuminen on toipumisessa olennaista, ja kuinka toimijuutta voisikaan paremmin vahvistaa, kuin liittymällä muiden joukkoon. Osallisuus muodostuu kokemuksista vaikuttaa omaan elämään, yhteisöihin ja laajemmin yhteiskuntaan. Kukaan meistä ei seiso yksin ja joukossa on voimaa, joten kirjoita hakukoneeseen vertaistuki ja oma paikkakuntasi. Kurkistakaa rohkeasti vertaistukeen ulottuvillanne, se on tänään helpompaa kuin koskaan aikaisemmin.

Kattavaa listaa on mahdotonta tehdä, mutta esimerkiksi:

Tietoa ja tukea läheisille:

Teksti: Irina Kaarnakari, sosiaalityöntekijä, Malmin päihdepoliklinikka
Kuva: Pixabay

Kommentit