Vanhus ja pankki

Monen digitaidottoman helsinkiläisen ikäihmisen pankkiasiointi tapahtuu vuonna 2020 perinteiseen tapaan. He saapuvat konttoreiden ulkopuolelle taksilla tai julkisilla liikenneväleillä hyvissä ajoin ennen konttoreiden avautumista. Konttorin ulkopuolella tavallisesti kiemurtelee 20-30 henkilön jono ennen aukioloaikaa. Usealla iäkkäällä on rollaattori tukena. Vesisateessa, tuiskussa ja tuulessa lyhytkin odotteluaika tuntuu luissa ja ytimissä. Kun ovet avataan, on valittava oikea jonotusnumero. Vartijat valvovat, että koronarajoituksia noudatetaan. He päästävät sisälle kerrallaan yhden asiakkaan.

Kun lopulta pankkisalin ovesta astutaan sisälle, on osattava valita oikea jononumero. Niitä on useaan tarkoitukseen, ja asioivan on seurattava tarkasti, että ehtii tiskille oman numeron tultua esille valotaululle. Jos salissa on tuoleja, ne täyttyvät nopeasti. Sitten numerot alkavat vilkkua, ja asiakkaat etsivät oikean tiskin. Jotkut istuvat rollaattorilla asioinnin ajan, useimmat seisovat, sillä istuimia tiskin edessä ei ole.

Matka pankkiin voi olla pitkä, sillä verkostoa on harvennettu ja aukiolot vaihtelevat. Konttorit voivat muuttaa paikasta toiseen remonttien ym. takia. Digitaidottomille asiakkaille pankissa käynti on suuri ponnistus, sillä perinteinen käyntiasiointi, johon totuimme 1980-luvulla, on supistettu minimiin.

Onpa gerontologisessa sosiaalityössä tavattu joitakin asiakkaita, joilla on edelleen käytössä ”säästökirja” tai sitä muistuttava vihkonen, johon pankissa merkitään saldo ja nostot. Heistä kukaan ei ole koskaan käyttänyt maksukorttia. Heille käyntiasiointi on ainoa tapa nostaa rahaa ja maksaa laskut. Nostosummat voivat olla suuria, sillä käteistä on varattava seuraavaan eläkepäivään saakka.

Miten gerontologisen sosiaalityön asiakkaat hoitavat raha-asiansa?

Gerontologisessa sosiaalityössä tuotettiin digitaalisuutta koskeva sosiaalinen raportti ”Mikä ihmeen netti? Sosiaalinen raportti digitalisaation haasteista ja mahdollisuuksista gerontologisen sosiaalityön iäkkäiden asiakkaiden arjessa.” Tiedonkeruuseen sisältyi sähköinen Questback-kysely, jossa kysyttiin tammikuussa 2020 sosiaalityöntekijöiltä ja -ohjaajilta, mitkä ovat asiakkaiden pääasialliset raha-asioiden hoitotavat. Kyselyn tiedot kerättiin palvelutarpeen arvioinneista talous-osiosta. Kyselyyn vastasi 32 työntekijää (vastausprosentti 76). Vastanneiden työntekijöiden asiakasmäärä oli 1391 henkeä.

Yleinen edunvalvoja oli 12 %:lla kaikista asiakkaista. Omainen tai läheinen toimi virallisena edunvalvojana 46 asiakkaalle. Yhteensä 536 (38 %) asiakasta sai säännöllisesti apua läheiseltä tai omaiselta talousasioissa. Välitystiliasiakkaita oli 22. Kaikkien asiakkaiden raha-asioiden hoitotavoista ei saatu tietoa.

Sellaisia asiakkaita, jotka kyselyn mukaan hoitivat raha-asiansa itse, oli yhteensä 595 eli 43 % asiakasmäärästä. Kun kysyttiin, mikä oli pääasiallinen raha-asioiden hoitotapa, niin yleisin tapa oli käyttää maksupalvelua ja suoramaksua. Tätä tapaa käytti yhteensä 38 % asiakkaista. Läheiseltä sai tarvittaessa apua 90 (15 %) henkilöä. Verkkopankkitunnuksia käytti kaikkiaan 13 % asiakkaista. Myös R-kioskin palveluja käytettiin laskujen maksamisessa. Laskujen lähettämisessä pankkiin auttoivat myös kotihoito ja sosiaaliohjaus.  

Käyntiasiointia ja paperihakemuksia tarvitaan edelleen

Jotta ikääntyvä ihminen rohkaistuisi ja pystyisi käyttämään digipalveluja, hän tarvitsee hänelle räätälöityä digineuvontaa, sovelluksia, käytettävyyden parantamista ja mahdollisesti taloudellista tukea digilaitteiden hankintaan. Panostaminen tähän ehkäisee syrjäytymistä ja tukee itsemääräämisoikeutta. Omatoiminen asiointi vahvistaa myös osallisuutta ja toimijuutta. Digitaalisten palveluiden laajentuessa käyntiasioinnin tarve ja hakemusten laatiminen paperilomakkeella ei ole poistunut, vaan niitä tarvitaan, jotta kaikilla olisi yhdenvertaiset mahdollisuudet hoitaa päivittäisasioita.

Digitalisaatio vaikuttaa myös sosiaalityön käytäntöihin. Etävastaanottojen ja videovälitteisen työskentelyn kokeileminen myös gerontologisessa sosiaalityössä on tarpeellista. Syitä ei tarvitse hakea vain pandemiasta vaan myös asiakasmäärän kasvusta. Jotta asiakkaat saavat tarvitsemansa tuen, uusien työtapojen kehittäminen on tarpeellista ja voi tarjota uudenlaisia asiakastyön mahdollisuuksia.

Digitalisaatio on ollut esillä myös Helsingin yliopiston uutisissa. Myös tutkijoiden mukaan digitaidottomien oikeusturva on vaarantumassa. 

  

Kirjoitus: Gerontologisen sosiaalityön erityissosiaalityöntekijät Elina Jokimäki, Eija Kaskiharju, Sisko Vierimaa ja Johanna Vuorinen

Kuva: Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkisto, ELKA

Sosiaalinen raportti: https://www.hel.fi/sote/fi/palaute/sosiaalinen-raportointi/raportit/#geso

https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/hyvinvointiyhteiskunta/digitalisaatio-jattaa-haavoittuvimpia-ihmisia-ilman-lakisaateisia-palveluja