Sijaishuollon silmin

Miten kuvailisin työtäni, joka tällä hetkellä näyttäytyy yhteiskunnassa vahvasti siinä olevien haasteiden ja epäkohtien kautta. Sijaishuoltoa leimaavat vähäiset resurssit, matala palkka sekä yleinen turvattomuus. Edellä mainitut seikat eivät ole kuitenkaan syy jättää huomiotta kaikkea sitä merkityksellistä työtä, jota lastenkodeissa näen tehtävän joka päivä.

Kuvituskuva

Työ muuttuu merkitykselliseksi, kun annan sille merkityksen

Sijaishuollossa työskenteleviä yhdistää periksi antamattomuus ja rohkeus. On oltava rohkea, jotta voi kohdata tunteet joita nuori minussa herättää. Rohkea näyttäessään oman haavoittuvuutensa. Tehdä kaikki tämä, jotta se voisi olla mahdollista myös nuorelle itselleen.

Yhteyden saaminen nuoreen voi olla pitkä tie. Jotta nuori uskaltaa olla näkyvä, on hänellä oltava kokemus turvassa olemisesta. Ja tätä hiljaista puurtamistyötä sijaishuollossa tehdään pitkään ja hartaasti; pidetään yllä toivoa, luodaan luottamusta, kaadutaan seitsemän kertaa, noustaan ylös kahdeksan kertaa.

Kuvituskuva, jossa lukee englanniksi "älä anna periksi"

Toivon jokaisen tätä työtä tekevän arvostavan itseään ja kaikkea sitä, mitä hän tähän prosessiin itsestään antaa. Panoksesi on tärkeä, kiitos siitä. Kun työ on vaativaa ja kuormittavaa, on sitäkin tärkeämpää huomata ja huomioida työssä onnistumiset. Pienetkin askeleet ja etenemiset kertovat siitä, että sen eteen on tehty paljon työtä. 

Kun dokumentoimme, arvioimme ja mittaamme, muistammeko mitata onnistumisiamme? Työn vaikuttavuuden arviointi voi tuntua haastavalta, mutta sitä pitäisi tehdä, jotta se mikä työssä on merkityksellistä, voidaan tehdä näkyväksi. Ja tätä kaipaamme juuri tässä hetkessä. Kokemusta siitä, että työ jota olemme tehneet, on ollut tärkeää ja sillä on ollut merkitys. Turvallisuutta lisää työn rakenteet, jotka ovat työn henkeä tukevia ja täten kuormittavuutta vähentäviä.

Sijaishuolto ei ole rakettitiedettä. Sen tärkein tehtävä on luoda lapselle hänen kehitystään tukevat turvalliset kasvuolosuhteet. Kuitenkin tiedämme, että tässä yhteiskunnallisessa tilanteessa tuon tehtävän täyttäminen voi olla tulevaisuudessa entistä haasteellisempaa.

Siksi on tärkeää luoda hyvinvointia tässä ja nyt. Vahvistaa sitä mikä on hyvää ja etsiä uusia toimivampia tapoja vanhojen tilalle. Löytää ne merkitykselliset asiat jotka kantavat, vaikka turvattomuus yhteiskunnassa lisääntyisi.


Teksti: Ulla Aronen. Kirjoittaja työskentelee ohjaajana Naulakallion lastenkodissa Helsingissä
Kuva: Pixabay

Kommentit