Matalan kynnyksen palvelut ovat asunnottomien asiakkaiden turvasatamia

Kuvassa näkyy keskellä vihreä teltta junaradan varrella olevassa metsikössä. Teltan ympärillä on tavaraa ja teltta on selkeästi asutettu. Lehdettömien puiden takana kulkee parhaillaan lähijuna. (Kuva: Kirsi Ekström)

Illat pitenevät ja ilma viilenee. Monelle asunnottomalle matalan kynnyksen päiväkeskukset ovat päiväaikaan se tila, jossa he voivat istua alas, levähtää, lämmitellä ja syödä aamupalaa ilman pelkoa häädetyksi tulemisesta. Ilman, että tarvitsee ilmoittaa millä asioilla sitä ollaan liikenteessä. Päiväkeskukset ovat asunnottomien turvallisia tiloja. Tiloja, joissa asunnottomat, päihteitä aktiivisesti käyttävät sekä mielenterveyden haasteiden kanssa painivat henkilöt ovat tervetulleita sellaisina kuin ovat. Helsinkiin on muodostunut monipuolinen kenttä eri toimijoiden ylläpitämiä matalan kynnyksen päiväkeskuksia.

Helsingin kaupungin päihdepalveluilla on kolme päiväkeskusta; Symppikset, jotka toimivat myös terveysneuvontapisteinä. Symppiksissä on tarjolla aamupalaa, sosiaaliohjaajan tuki virastoasioinnissa, mahdollisuus asiakastietokoneiden käyttöön, tartuntatautitestaukseen, rokotteisiin sekä lääkärin tapaamiseen. Lisäksi terveysneuvontapisteellä pistämällä huumeita käyttävät saavat puhtaita käyttövälineitä, tukea ja neuvontaa.

Järjestöjen ylläpitämistä päiväkeskuksista Sininauhasäätiön Illusia ja Vailla vakinaista asunto ry:n (VVA) vertais- ja vapaaehtoistoiminnan keskus Vepa täydentävät päiväkeskusverkostoa. Siinä missä Symppisten toiminta on suunnattu ennen kaikkea pistämällä huumeita käyttäville henkilöille, Illusia ja Vepa ovat asunnottomien turvasatamia. Illusia tarjoaa aamupalan, asiakastietokoneiden käytön sekä neuvonnan ja ohjauksen lisäksi erillisen huoneen nukkumiseen, pyykinpesu- ja peseytymismahdollisuuden sekä asunnottomien käyttöön lokeroita, joissa voi turvallisesti säilyttää esimerkiksi henkilötodistuksensa ja muuta tärkeää omaisuutta. Illusia on auki myös viikonloppuisin mahdollistaen asunnottomille levähdyspaikan myös lauantaisin ja sunnuntaisin.

VVA tarjoaa vertaistuen, sosiaaliohjauksen ja lämpimän ruoan lisäksi sohvia lepäämiseen, pyykinpesu- ja peseytymismahdollisuuden sekä ammatillista asumisneuvontaa ja maahanmuuttoasioiden asiantuntijan palveluita. Edellä mainittujen lisäksi erilaista matalan kynnyksen päivätoimintaa omilla kärjillään järjestävät ainakin Tukikohta ry, Kipinä RY:n Mesta, Osiksen Tsemppis-kahvila, nuorten kohtaamispaikka Nuoli sekä Vihreä keidas.

Kaikilla mainituilla palveluilla on oma painotuksensa ja profiilinsa, ja kukin palvelu täyttää oman tärkeän paikkansa matalan kynnyksen päiväkeskusverkostossa. Havaintojemme mukaan palvelujen pienet päällekkäisyydet mahdollistavat asunnottomalle tarpeidensa mukaisen levähdys- ja ajanviettopaikan löytämisen.

Päiväkeskukset ovat myös jalkautuvalle ja etsivälle työlle tärkeitä kohtaamispaikkoja. Päiväkeskuksissa voidaan tavoittaa henkilöitä, joita on muutoin vaikea tavoittaa. Päiväkeskukset tarjoavat viranomaisille ja toimijoille mahdollisuuden jalkauttaa omia palvelujaan sinne, missä palveluja tarvitsevat henkilöt viettävät aikaansa. Sosiaali- ja terveyspalveluiden keskittyessä yhä suurempiin keskuksiin matalan kynnyksen päiväkeskusten merkitys asiakkaiden tapaamisissa kasvaa entisestään. Päiväkeskukset nähdään tärkeänä palveluna, ja päihdehuollon päiväkeskukset onkin säädetty uudessa sosiaalihuoltalaissa hyvinvointialueiden järjestettäviksi.

Lakimuutoksen myötä järjestökentällä on herännyt huoli asunnottomille ja päihteitä käyttäville ihmisille kohdennetun päivätoiminnan tulevasta rahoituksesta, vaikka järjestöjen tarjoama palvelu eroaa Helsingin päihdepalvelujen tarjonnasta. Lisäksi matalan kynnyksen palveluiden kohderyhmän toiminnalle on ollut suuria vaikeuksia löytää tiloja. Esimerkiksi nuorten Tukikohdan vuokrasopimus purettiin tänä vuonna naapuruston vastustuksen vuoksi jo ennen kuin toiminta saatiin kunnolla käyntiin ja Itiksen Symppiksen toiminnalle ei ole löytynyt uutta toimitilaa vuokrasopimuksen päättyessä vuodenvaihteessa.

Asunnottomien parissa toimivien työntekijöiden huolena on Helsingin päiväkeskusverkoston kaventuminen sekä sopivien tilojen tarjonnan puutteen että järjestöjen saaman rahoituksen mahdollisen heikkenemisen vuoksi. Asunnottomille kohdennettujen päiväkeskusten monipuoliset palvelut ja saavutettavuus koko kaupungin kattavalla päivätoimintaverkostolla tulee turvata asiakaskunnan välttämättömiin tarpeisiin vastaamiseksi.


Kirjoittajat: Etsivä lähityö
Valokuva: Kirsi Ekström

Etsivä lähityö ottaa vastaan huoliviestejä ulkona yöpyvistä asunnottomista henkilöistä puhelimitse ja ilman henkilötietoja olevat ilmoitukset myös sähköpostilla: lahityo(at)hel.fi

Huoli-ilmoituksen voi tehdä myös mm. Maisan kautta Huoli-ilmoitus | Helsingin kaupunki

Kommentit